Kaupan 3 kiperää kysymystä

Verot

Miten Suomeen
luodaan elinvoimaiset
kotimarkkinat?
LUE LISÄÄ >

Verkko

Miten kaupan
kansainvälinen
kilpailukyky turvataan?
LUE LISÄÄ >

Vastuu

Miten kauppa voi
jatkossakin työllistää
Suomessa?
LUE LISÄÄ >

"Toivomme
avointa ja
monipuolista
keskustelua
näistä Suomen
tulevaisuudelle
tärkeistä
asioista."


Maarit Toivanen-Koivisto
Kaupan liiton
hallituksen puheenjohtaja


Juhani Pekkala
Kaupan liiton
toimitusjohtaja

Suomi tarvitsee elinvoimaiset kotimarkkinat

Kauppa on elinkeinoelämän suurin toimiala ja suurin työllistäjä. Kauppa on nyt keskellä suurta muutosta, jossa sitkeä taantuma ja digitaalinen murros muuttavat alan rakennetta ja toimintatapoja.
Digitaalisuus ja verkkokauppa muuttavat yritysten toimintaympäristöä nopeasti; suomalainen kauppa kilpailee yhä useammin ulkomaisen verkkokaupan kanssa. Muutos koskee myös tukkukauppaa. Valmistaja voi ohittaa tukkurin ja toimittaa tavarat suoraan asiakkaalle.
Kaupan suurin ongelma on kuitenkin äärimmäisen korkealla verotuksella aiheutettu kotimarkkinoiden ahdinko. Suomalaisten ostovoima on kutistunut jo pari vuotta, eikä tilanne parane vaalivuonna.

Elinvoimaiset kotimarkkinat
syntyvät keskittymällä
kolmeen kaupan kannalta
elintärkeään teemaan:

Verot

Verotusta on pakko keventää. Kotimarkkinoilla toimivat yritykset eivät kestä enää supistuvan ostovoiman ja kasvavan verotaakan alla. Tie on kivulias, koska samalla on pidettävä huoli siitä, että velkaantuminen taittuu laskuun. Valtion ja kuntien menoja on pakko leikata.

Verkko

Kauppa ja palvelut ovat kansainvälisessä kilpailussa. Ei ole enää ns. suljettua sektoria, josta vielä muutama vuosi sitten puhuttiin. Suomessa toimivalla kaupalla pitää olla samat mahdollisuudet kilpailla kuin ulkomailla toimivilla. Se tarkoittaa sitä, että suomalaista kauppaa ei voi rasittaa ylimääräisillä kustannuksilla. Kauppa haluaa edelleen työllistää ja maksaa veroja Suomeen.

Vastuu

Työmarkkinoita on pakko kehittää niin, että yritykset menestyvät myös tulevaisuudessa. Työmarkkinoilla on paljon tekemistä, mutta yksi tärkeimmistä asioista on nuorten työllistyminen. Jos nuori on töissä eikä syrjäydy, se on yhteiskunnalle todella arvokasta. Nuorten työllistyminen vaatii ennakkoluulottomia ratkaisuja.